Jeho výrazná vůně už provoní ulicemi měst. Pro ty, kteří si jej však rádi dopřejí v pohodlí domova, přinášíme ověřený recept.
Potřebujete:
500ml červeného vína
6ks hřebíčku
2ks badyánu
celou skořici
pomeranč
krystalový cukr
Postup:
Vezmeme si pomeranč – pozor, měl by být chemicky neošetřován a pořádně ho i se slupkou omyjeme. Následně z něj odkrojíme dva plátky, do kterých zapíchneme hřebíček. Ze zbytku vymačkáme šťávu.
Pomeranč a pomerančovou šťávu dáme do hrnce spolu se skořicí, badyánem a vínem. Přidáme cukr podle chuti a druhu vína (osladíme zejména v případě suchého vína). Zahříváme na mírném ohni a těsně předtím, než se začne vařit jej odstavíme. Horké víno můžeme ještě pár minut nechat „odležet“, aby se zintenzivnila chuť koření. Následně nalijeme do sklenic a podáváme teplé. Nazdraví!